Kateřina Obrazová
Toskánský salát
Saláty před téměř 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 1 střední ciabattu
- 500 g zralých rajčat, různé druhy (Kumato, San Marzano...)
- hrst kapar
- parmazán
- červený vinný ocet
- 5 filátek ančoviček
- 1 stroužek česneku
- hrst bazalkových lístků
- 2 lžičky fenyklových semínek
- olivový olej, sůl a pepř
Postup
Začněte s chlebem. Ciabattu natrhejte na plech, na kousky velké asi 2 centimetry. Rozervěte ji růčo, nesnažte se o pravidelné kostičky. Přidejte fenyklová semínka, pořádný cákanec olivového oleje a rukama chléb a fenykl promíchejte a promačkejte. Plech strčte do trouby pod gril na střední stupeň. Upozorňuji, že ciabattu kontrolujte každou chvilku. Někdy stačí minutka nepozornosti a vaše krutóny se změní na uhel. Grilujte je do opečena.
Rajčata mohou být různých druhů. Červená, žlutá, zkrátka jaká zrovna dozrají na zahradě nebo jaká koupíte na trhu. Jde nám o chutě, to dělá tento salát tak výrazným. Připravený mix rajčat pokrájejte, vetší na čtvrtky, menší na půlky a vložte je do velké mísy. Přilijte pěknou dávku olivového oleje a vinného octa. Nasekejte najemno kapary, ančovičky a přidejte vše k rajčatům spolu s drceným stroužkem česneku a lístky bazalky. Nyní do mísy přistrouhejte trochu parmazánu, zbylý nechte k podávání. Lehce osolte a opepřete.
Krutóny jsou hotové, křupavé, vařící a připravené zchladit se v míse s rajčaty. Horké je vysypte i s opečenými semínky k rajčatům. Vyhrňte si rukávy a vše promíchejte rukama. Občas rajčata s chlebem zmáčkněte, aby se krutóny nasákly tou báječnou šťávou, která se nám v míse vytvořila. Salát při servírování postrouhejte parmazánem, posypte bazalkovými lístky a ještě jednou zakápněte olivovým olejem. Toskán je dost sytý, takže se nebojte ho podávat jako hlavní chod, obzvlášť v těchto letních dnech.