www.delibety.com
Makovotřešňový koláč se sušenkovou drobenkou
Mlsný jažýček před téměř 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 400 g třešní, odpeckovaných
- 3 lžíce krupicového cukru
- moučkový cukr na poprášení (nemusí být)
- 200 g hladké mouky
- 3 lžičky kypřicího prášku
- 100 g mletého máku
- 225 g krupicového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 malého biocitronu
- 150 g másla, rozpuštěného
- 150 g bílého jogurtu z plnotučného mléka
- 3 střední vejce
- 25 g sušenek amaretti (mandlových italských sušenek)
- 150 g hrubé mouky
- 75 g krupicového cukru
- 100 g másla, změklého
Postup
Příprava jídla
1 Třešně dejte do kastrůlku s krupicovým cukrem a za stálého míchání vařte 2 minuty. Vypněte a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Dno dortové formy o průměru 28 cm lehce vytřete máslem a vyložte pečicím papírem. Formu zavřete a přečnívající papír odstřihněte.
2 Sušenky zavřete do pevného plastového sáčku a rozdrťte válečkem nebo je krátce promixujte. Spolu s ostatními přísadami na drobenku je nasypte do mísy a buď prsty, nebo hnětacími háky elektrického šlehače zpracujte drobenku.
3 V míse promíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem a mák. Přidejte cukr, citronovou kůru, máslo, jogurt a vejce a prošlehejte ručním elektrickým šlehačem. Těsto nalijte do připravené formy.
4 Na těsto ve formě naskládejte okapané třešně a zlehka je přitlačte. Drobenku mírně promačkejte rukama a nasypte ji na třešně. Koláč pečte v předehřáté troubě na druhé pozici odspoda 45–50 minut. Vyjměte z trouby a nechte ve formě vychladnout na mřížce. Před podáváním podle chuti poprašte moučkovým cukrem.