www.delibety.com
Krevety, cukrový hrášek & edamame ve woku
Azia před téměř 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- arašídový nebo jiný olej na opékání
- 340 g středních či velkých krevet, oloupaných a zbavených střívka
- marináda ze základního postupu
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1–2 lžíce strouhaného zázvoru
- 2 jarní cibulky, nakrájené nadrobno + 2 šikmo nakrájené na ozdobení
- sůl a krupicový cukr
- 400 g edamame (sójových bobů), krátce povařených (viz Něco navíc)
- 130 g hrnek cukrového hrášku, spařeného
- čirá omáčka ze základního postupu
- svazek čerstvého koriandru
- rýže (nebo nudle) k podávání
Postup
Příprava jídla
1 Krevety marinujte podle základního postupu 1 hodinu a pak sceďte. Rozložte si krevety, omáčku, zeleninu a všechny ostatní přísady poblíž sporáku, abyste je měli po ruce.
2 Ve woku na středním plameni rozpalte asi 6 mm oleje. Přidejte krevety a pomalu míchejte 30 sekund, aby se prohřály. Vyjměte, dejte stranou, vylijte olej a papírovou utěrkou vytřete pánev.
3 Rozpalte pánev na vysokém plameni, trvá to 1–2 minuty. Přidejte 2 lžíce oleje, česnek, zázvor, jarní cibulku a po špetce soli a cukru a za stálého míchání smažte 30 sekund. Pak vsypte edamame a hrášek a míchejte, až bude zelenina opečená, ale stále ještě na skus křupavá.
4 Přidejte krevety a čirou omáčku a míchejte asi 3 minuty, až bude vše uvařené a omáčka zhoustne. Pokud je omáčka hustá příliš, zřeďte ji trochou drůbežího vývaru. Ozdobte lístky koriandru a jarní cibulkou. Podávejte s rýží.
NĚCO NAVÍC
Před vlastním smažením ve woku povařte edamame asi 3 minuty ve vroucí osolené vodě. Těsně před koncem varu přihoďte hrášek. Zamíchejte a sceďte.