www.delibety.com
Meruňkový koláč
Mlsný jažýček před téměř 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 200 g hladké mouky + na podsypání
- 2 lžičky mleté skořice
- 140 g studeného másla
- 85 g třtinového cukru
- 1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
- 1 lžíce kukuřičné krupice (polenty) nebo mletých mandlí
- 700 g meruněk, vypeckovaných
- 1 lžíce třtinového cukru demerara (hrubší sypké krystaly)
Postup
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200 °C. V míse smíchejte mouku se skořicí, pak přidejte nakrájené máslo a zpracujte na drobenku. Z odváženého množství dejte stranou 2 lžíce cukru a druhou část přisypte k drobence. Vmíchejte žloutek a lžíci vody a vypracujte tuhé těsto. Chvíli ho ještě hněťte na lehce pomoučněné ploše, pak ho zabalte do fólie a dejte na 30 minut do lednice.
2 Poloviny meruněk smíchejte se zbylým cukrem. Těsto vyválejte přímo na pečicím papíře na placku o průměru 30 cm a přesuňte jej i s papírem na plech. Doprostřed (do kruhu o průměru asi 20 cm) nasypte polentu nebo mandle a poklaďte ji půlkami oslazených meruněk (řezem vzhůru). Zlehka přehněte okraje těsta přes meruňky, střed nechte nezakrytý. Bílkem potřete okraje těsta a posypte je třtinovým cukrem. Pečte 30–35 minut nebo do chvíle, kdy bude těsto pevné a meruňky se propečou a změknou.