Jaruna
Sladkokyselé kuře
Asie před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2–3 větší kuřecí prsíčka bez kůže a kostí (celková hmotnost asi 400g)
- 1 lžíci sójové omáčky
- 2 lžičky sezamového oleje
- slunečnicový olej na fritování + 3 lžíce oleje na osmahnutí zeleniny
- těstíčko tempura (návod najdete v receptu na zeleninu)
- 1 malou červenou papriku bez semínek, nakrájenou na větší kusy
- 1 středně velkou mrkev, pokrájenou na tenké šikmé plátky
- 2 velké stroužky česneku, utřené
- 2 lžičky čerstvě nasekaného zázvoru
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce bílého vinného octa
- 3 lžíce sherry
- 1 lžíci světle hnědého cukru
- 1 lžičku kukuřičné mouky
- sůl a pepř na dochucení
Postup
1. Kuře nakrájejte na menší kousky a smíchejte je se sójovou omáčkou a sezamovým olejem. Do misky si připravte těstíčko tempura. Velký talíř vyložte kuchyňským papírem.
2. Ve fritovacím hrnci rozpalte olej na 180 stupňů. Několik kousků kuřete obalte v těstíčku a pak je vložte do oleje; nejlíp to jde děrovanou naběračkou nebo s pomocí kleští. Hrnec by neměl být přeplněný! Smažte, dokud kousky nezhnědnou a nebudou křupavé – tedy asi dvě minuty. Hlídejte si, aby byl olej před každou další dávkou masa dostatečně rozpálený. Osmažené kousky kuřete pokládejte na talíř vyložený kuchyňskými ubrousky - odsají přebytečný tuk.
3. Rozpalte pánev wok, nalijte na ni tři lžíce oleje a rychle, tak tři minuty, osmahněte zeleninu s česnekem a zázvorem. Suroviny na omáčku zamíchejte se 100 ml vody a přidejte do woku. Vařte, dokud nevznikne krásně hebká a lesklá omáčka; nemělo by to trvat déle než tři minuty. Ještě minutu povařte a potom ji už jen nalijte na kousky kuřete a podávejte. Sladkokyselé kuře chutná nejlépe s rýží.