Jarka Starkova
Láďa Hruška vaří LEVNĚ A CHUTNĚ: Nemastné koblihy vyjdou na 1,50 za kus!
koláče před téměř 10 roky z tn.nova.cz
Ingredience
- 3 a 1/2 hrnku hladké mouky - 5,- Kč
- 1 hrnek vlažného mléka - 4,- Kč
- 1 žloutek - 3,- Kč
- 3 lžíce cukru - 1,- Kč
- 1/5 másla - 7,- Kč
- špetka soli - 0,50 Kč
- 1 vanilkový cukr - 3,- Kč
- 1 kostka droždí - 3,50 Kč
- lžička rumu - 2,- Kč
Postup
Z uvedených surovin (lžičku másla a rum si nechte na závěr) vypracujte hladké těsto a nechte jej půl hodiny kynout. Po uplynutí doby kynutí těsto rozválejte na válu a pomocí sklenice nebo formičky vykrajujte kolečka. Na polovinu z nich dejte marmeládu nebo povidla a druhým kolečkem je vždy přikryjte. Kraje pořádně stlačte, aby zavařenina nevytekla.
Neupečené koblížky naskládejte na vymazaný plech, použít můžete také pečící papír a nechte odpočinout a kynout dalších dvacet minut. Plech s koblížky vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečte cca 15 minut. Po vytažení z trouby potřete rozpuštěným máslem s jednou lžičkou rumu a pocukrujte.