Jana Hrbková
Koláč - vyzkoušeno s rebarborou
sladké před téměř 10 roky z www.albert.cz
Ingredience
- 200 ml zakysané smetany
- 85 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 vejce
- 5 lžic rozpuštěného másla
- 180 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 1 kg švestek
- máslo
- mouka
- Drobenka:
- 80 g polohrubé mouky
- 50 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 1/2 lžičky skořice
- mandlové lupínky
- přidat všechny položky do seznamu
Postup
Recept vyšel v magazínu září 2012.
1.V míse promíchám pěkně dohladka zakysanou smetanu, krupicový cukr, vanilkový cukr, vejce a rozpuštěné máslo. V druhé, menší misce promíchám mouku s práškem do pečiva, nasypu je do těsta a vše pečlivě spojím.
2.Pekáček nebo zapékací mísu o rozměru 20 x 30 cm důkladně vymažu máslem, vysypu hrubou moukou, vliju do něj těsto a rovnoměrně ho rozetřu.
3.Předehřeju si troubu na 180 °C. Švestky vypeckuju, rozkrojím je napůl a slupkou dolů je rozprostřu na těsto, aby byla celá plocha pokrytá.
4.V míse špičkami prstů propracuju mouku s cukrem, máslem a skořicí na drobenku. Drobenkou pak posypu koláč. A úplně navrch rozhodím mandlové lupínky. Koláč peču v troubě asi 50 minut.
Tip - Tenhle koláč se dá udělat skoro z každého ovoce. Dobré jsou meruňky, hrušky, borůvky, rebarbora. Právě to, co zrovna uzrálo.
• 250 g, 100 g = 7,16 Kč
• 1 ks