Sevillana
Borůvkový koláč
DULCE před téměř 10 roky z www.menudomu.cz
Ingredience
- 120g polohrubé mouky
- 100g husté kysané smetany (použila som grécky jogurtú
- 7g kypřícího prášku do pečiva
- 1 žloutek z malého vajíčka
- 50g Hery (použila som maslo)
- špetka soli
- 4 lžíce moučkového cukru (použila som trstinový)
- k tomu
- 30-40g polohrubé mouky na vysypání a podsypávání těsta
- 300-350 ml borůvek
- lžíce moučkového cukru na posypání borůvek
Postup
Vymažte nepřilnavý pekáč Herou a pořádně vysypejte polohrubou moukou. Smíchejte žloutek, Heru a kysanou smetanu, roztírejte v míse a snažte se ingredience spojit v jednu hmotu, Heru nechte před tím chvilku ještě povolit. Odvažte 120g mouky, přidejte do ní kypřící prášek a také cukr, smíchejte a po třetinách vsypávejte s promíchávejte s tekutou směsí. Těsto se bude lepit na stěny, ale toho se nebojte. Pořádně posypejte pracovní plochu další moukou a vyškrabejte z mísy těsto na ni. Posypejte ho i shora. A teď velmi jemně propracujte, nechce to zabořovat prsty příliš hluboko, prostě jen něžně. Z bochánku opatrně poplácáváním vytvořte placku a položte doprostřed pekáče. Od středu směrem ke stranám se ho snažte hrnout do všech směrů. Začne-li se lepit k rukám, opět ho posypejte. Celkem vám na tuhle srandu určitě bude stačit kolem 30 g polohrubé mouky. Kraje o šířce cca půl centimetru lehce pozdvihněte prsty jako na videu. Ty mají být vysoké max. 1 cm. Plocha, kam budete sypat borůvky, tak 5 - 7 mm. Teď už stačí jen rovnoměrně rozmístit borůvky. Máte-li pěkně pevné, čerstvé, šťavnaté, postačí 300 ml. 350 radím u těch, které jsou už napůl rozmačkané, téměř přezrálé a vysáté vedrem. A Na ně trochu moučkového cukru. Šup s tím do předehřáté trouby na 190 °C. Po 15 minutách můžete zmírnit a dopékat pomaleji. Kýžený není příliš hnědý kraj jako mají klasické koláče, protože tenké a lehké těsto by se vysušovalo příliš. Musí být vláčné, takže vše je hotovo, když jsou kraje jen krásně zlatavé. U mě to trvá asi 20 minut max.
ODPORÚČAM :)