Lucie Hromádková
Rychlé Borůvkové Lívance s Citrónem a Rozmarýnem
sladké pochutiny, pečení před téměř 10 roky z www.veganotic.cz
Ingredience
- 1 a 1/3 hrnku sójového nebo mandlového mléka
- kůra z jednoho citrónu
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- 1/4 hrnku (60 ml) velmi horké vody
- 1/4 hrnku oleje
- 1 a 1/3 hrnku celozrnné hladké mouky
- 2/3 hrnku hrubé kukuřičné mouky (jemné polenty)
- 3 vrchovaté lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 hrnky (cca 300 g) borůvek + další na ozdobu
- 1 vrchovatá lžíce najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 hrnek opražených nasekaných pekanových ořechů (doporučuji v případě, že nepoužijete tymián)
- K podávání:
- javorový sirup, sójový či domácí jogurt, meruňková marmeláda
Postup
Ve větší míse smíchejte mléko, citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Nechte asi 5 - 10 minut odstát. V jiné misce vidličkou prošlehejte lněné semínko s horkou vodou a nechte taky asi 5 - 10 minut odpočinout (můžete dát do lednice). Poté lněné semínko přidejte do mléka, přisypte rozmarýn a prošlehejte metličkou. Do stejné mísy přimíchejte směs mouky, polenty, cukru, prášku do pečiva a soli. Jemně zpracujte v hustší těsto a poté vmíchejte borůvky. Kdyby bylo těsto příliš husté, přidejte trochu mléka. Ve větší pánvi na středním ohni rozehřejte trochu oleje. Z těsta odebírejte asi 1/4 hrnku, dejte do pánve a opékejte asi 2 minuty. Když se v těstě začnou tvořit bubliny, lívanec obraťte a opékejte z druhé strany ještě asi 1 až 2 minuty dozlatova.