Kristýna
Cheesecake s jahodami a bazalkovým cukrem
Dezerty před téměř 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 250–280 g sušenek (např. Lotus nebo BeBe Dobré ráno s oříšky)
- 150 g rozpuštěného másla
- 300 g čerstvého krémového sýra (my jsme použili lučinu v kostkách)
- 500 g tvarohu
- 2 kelímky zakysané smetany
- 2 biocitrony, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
- 4 žloutky
- 250 g krupicového cukru
- 500 g čerstvých jahod
- 100 g krystalového cukru
- hrst lístků bazalky
Postup
Příprava jídla
1 Sušenky rozdrťte (ručně nebo v mixéru) a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a sušenky upěchujte na dno, případně i na boky formy. Dejte do lednice vychladit a mezitím si připravte náplň.
2 Troubu předehřejte na 180°C. Do mísy dejte sýr, tvaroh, jeden kelímek zakysané smetany, cukr a citronovou kůru i šťávu. Přidejte žloutky, prošlehejte a přelijte do formy na sušenkový korpus. Pečte asi 30 minut, cheesecake by se měl uprostřed ještě lehce chvět. Na závěr ho potřete zbývající zakysanou smetanou a nechte ještě 5 minut zapéct. Vyjměte cheesecake z trouby a nechte ho zchladnout, poté ho přesuňte do lednice a úplně vychlaďte.
3 Mezitím připravte bazalkový cukr. Cukr s lístky bazalky nasypte do mixéru a promixujte, aby se cukr zabarvil (suroviny také můžete společně podrtit v hmoždíři). Cukr přesypte do uzavíratelné nádoby a skladujte v suchu.
4 Před podáváním cheesecake ozdobte rozpůlenými jahodami a posypte bazalkovým cukrem. (Cukr sypejte na cheesecake vždy až těsně před podáváním, kdyby zůstal na dezertu déle, začal by vlhnout.)