Kateřina Obrazová
Spaghetti alle cozze
Pasta, pasta! před téměř 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 1 kilo slávek
- 5 stroužků česneku
- 1 červená chilli paprička
- 2 šalotky
- 1 citrón
- svazek hladkolisté petržele
- 400 g krájených rajčat v konzervě
- 2 dcl bílého suchého vína
- olivový olej
- mořská sůl
Postup
Jakmile jste provedli třídění a čištění slávek, pusťte se do vaření. Do velkého hrnce dejte vařit kvalitní semolinové špagety, klasika na al dente. Oloupejte a nakrájejte nadrobno šalotky a česnek. Do dalšího velkého hrnce nalijte asi deci olivového oleje a nechte cibulku a česnek lehce zpěnit. Pak přidejte slávky. Pořádně to zasyčí, tak se nelekněte. Slávky 2 minutky restujte, začnou pěkně pouštět vodu. Podlijte je bílým vínem a nechte odpařit alkohol. Pak přidejte pokrájenou chilli papričku a sekaná rajčata. To, co zbyde v konzervě, vypláchněte trochou vody a přilijte k mušlím. Přikopte hrnec a 3-5 minut duste. Na závěr přidejte pořádnou hrst sekané petrželky a šťávu z celého citrónu.
Těstoviny slijte a nandejte porci na talíř. Přidejte k nim slávky s omáčkou. Vše elegantně promíchejte (neservírujte žádný opatlaný talíř), zasypte petrželkou a zastříkněte olivovým olejem. Podávejte s bílým pečivem, bílým vínem, s extra citrónovými čtvrtkami, dobrou muzikou a talířem na lastury. Ciao cozze, ci vediamo presto!