Jana Knotková
Vegan majonéza – veganéza
Dochucovadla před téměř 10 roky z scribbler.cz
Ingredience
- 1/2 šálku namočených mandlí
- 1/2 šálku vody
- šťáva z 1/2 citronu
- 1/2 lžičky plnotučné nebo dijonské hořčice
- 3/4 šálku olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
- agáve sirup nebo hnědý cukr na dochucení
Postup
umístěte všechny přísady, kromě oleje, do mixéru a rozmixujte do hladka
až bude mít směs požadovanou konzistenci, přidejte polovinu oleje a znovu rozmixujte
zbývající množství oleje přidávejte postupně, než se Vám bude zdát majonéza dostatečně hladká a lesklá
dochuťte, a pokud máte rádi spíše sladší verzi majonézy, nebojte se přidat nějaké sladidlo (ideální je tekutý agáve sirup, který se dá ale nahradit hnědým cukrem)
pokud máte rádi naopak ostřější verzi, přidejte jeden malý stroužek prolisovaného česneku.
U použitého rostlinného oleje platí, že čím vyšší kvalita, tím lepší výsledek. Sůl je dobré používat mořskou a pepř je lepší čerstvě umlít.