Denis Duranik
Třešňový páj
Dezerty před téměř 10 roky z fresh.iprima.cz
Ingredience
- 3 a 1/2 hrnku hladká mouka
- 1 a 1/2 lžičky skořice
- 250 g máslo + máslo na vymazání formy
- 4 lžíce krupicový cukr
- 1 kg sladké vypeckované třešně
- 3/4 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mletý zázvor
- 1/4 lžičky muškátový oříšek
- 1 špetka drcený hřebíček
- 1/2 hrnku krupicový cukr
- 1 sáček vanilkový cukr
- 2 lžíce citronová šťáva
- 2 lžičky kukuřičná mouka nebo škrob
- 1 ks vejce
- undefined moučkový cukr na posypání
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte máslem koláčovou formu.
TĚSTO: Prosejte do mísy mouku se skořicí, přidejte na kousky nakrájené máslo a cukr. Promněte všechny suroviny mezi prsty a vytvořte drobenku. Do ní potom přidejte asi 2–4 lžíce vody a vypracujte těsto. To rozdělte na dvě poloviny, uválejte z nich koule, zabalte je do fólie a dejte odpočinout do lednice.
NÁPLŇ: Zatímco těsto odpočívá, do kastrolu nasypte třešně, všechno koření, oba cukry a citronovou šťávu. Postavte na plotnu a na mírném plameni zahřívejte. Až třešně pustí vodu, odeberte jí asi ¼ hrnku a smíchejte ji s kukuřičným škrobem. Rozmíchaný škrob vraťte zpět do hrnce k třešním a míchejte, dokud se třešně nezačnou vařit. Jakmile bude směs hustá, odstavte ji z plamene a nechte vychladnout.
Z těsta vyválejte dvě kulaté placky. Jednu položte na dno formy, nalijte na ni třešňovou náplň a vše přikryjte druhou plackou. Těsto, které přesahuje, ořízněte a z odkrojků vytvarujte například lístečky nebo srdíčka, která přilepte k povrchu rozšlehaným vejcem. Vejcem potřete také celý povrch koláče. Těsto nezapomeňte naříznout nebo propíchat, aby během pečení mohla unikat pára. Pečte při 180 °C asi 40 minut. Koláč můžete podávat teplý i vychlazený, posypaný moučkovým cukrem.
Prima tip: Těsto se vám bude trhat, ale neztrácejte trpělivost, výsledek bude stát za to!