Kateřina Obrazová
Banánový Tarte Tatin
Dezerty & Sladké před téměř 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- balení listového těsta
- 3 banány
- ½ lžičky mleté skořice
- 60g másla
- 150g krupicového cukru
- 1 pomeranč
- trocha hladké mouky
Postup
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Na sporák postavte pánev s kovovou rukojetí, půjde do trouby. Rozpalte ji. Přidejte cukr a máslo a nechte vše rozpouštět, asi po 5 minutách začne cukr zlátnout a tvořit se karamel. V tuhle chvíli dávejte maximální pozor, prsty pryč, děti pryč…
Oloupejte banány a podélně je rozkrojte. Opatrně je rozložte do pánve řezem nahoru a posypte je mletou skořicí, přistrouhejte také kůru z pomeranče.
Listové těsto rozválejte na placku o tloušťce asi 0,5 centimetru a průměru o něco málo větší než je pánev. Plátem zakryjte banány, přesahující těsto opatrně pomocí vařečky po obvodu pánve upěchujte.
Špičkou nože těsto párkrát propíchejte a vložte pánev do trouby. Koláč pečte asi 20 minut, dokud nebude těsto shora krásně zlaté a křupavé.
Velmi opatrně vyjměte pánev. Vezměte velký talíř, větší než je průměr pánve. Přiklopte jím pánev. Přes předloktí, přes které budete koláč obracet, si přehoďte utěrku a uchopte pevně talíř, druhou rukou v chňapce uchopte rukojeť pánve a rychlým chvatem obraťte tatin na talíř. Pokud se mu z pánve nechce, lehkým třesením mu pomozte.
Servírujte s ovocem, crème fraîche, klidně i s vanilkovou zmrzlinou…