Dorota Vozarova
Salát ve sklenici: vždy po ruce a čerstvý
šaláty před téměř 10 roky z scribbler.cz
Ingredience
- ...
Postup
Dresink dáváme vždy na dno sklenice a zelenou listovou zeleninu a bylinky navrch, co nejdál od dresinku, a zůstanou čerstvé a křupavé.
Na dresink položíme vrstvu takových surovin, kterým nasáknutí nevadí, ba naopak. Když se chvíli marinují, bude salát lepší. K takovým surovinám patří všechny obiloviny, tofu, houby, vařené luštěniny či maso. Tyto přísady jsou bohaté na bílkoviny a díky nim je salát vydatnější. Rozhodně je dobré do salátu některé z nich zakomponovat. Pokud jste vegetariáni nebo vegani, určitě nezapomenete na tofu, quinou či fazole, pokud jíte maso, můžete salát obohatit třeba o pokrájené kuřecí maso.
Sklenice je dobré opravdu napěchovat. Nejen, že tak do sklenice dostaneme větší množství zeleniny, ale také tím zamezíme nechtěnému promíchání, což se obzvláště vyplatí, když si salát ve sklenici bereme někam s sebou.
Vyvážený salát obsahuje polovinu listové zeleniny a polovinu ostatních přísad.
Salát můžeme jíst dvěma způsoby – buď ho přemístíme do misky a promícháme, nebo rovnou ze sklenice. V tom případě je však nutné nejprve sníst zhruba dvě vrstvy listové zeleniny, abychom si ve sklenici udělali prostor, a pak teprve můežme salát promíchat.