Dorota Vozarova
Domácí chléb, třeba vyzkoušet, je skvělý
chlieb a pečivo před téměř 10 roky z dobruchut.azet.sk
Ingredience
- 3 hrnky mouka hladká T650
- 1,5 hrnek voda
- 1/2 lžičky sůl
- 1/4 lžičky sušené droždí
Postup
postup je velmi jednoduchý. Vše dáme do větší nádoby .. mouku, vodu, sůl, droždí (kdo chce může si přidat bylinky, semínka .. já osobně dávám celou kmín) POUZE zamícháme aby se nám to spojilo .. (výhoda je, že se to nemusí mísit. . ne že nemusi ale NESMÍ :))
těsto zůstane trochu řidší ale to nevadí .. tak to mě být :) teď jde velmi důležitá fáze .. těsto necháme min 12 hodin kynout (nedávejte tam více droždí přesně kolik je v receptu) chléb je nejlepší zadělejte večer a ráno upéct .. po 12 hodinách nám chlebíček pěkně povyroste a vytvoří se krásně bubliny ..
tehdy vyjmeme těsto a dáme ho na moukou vysypanou utěrku ještě aspoň na hodinku .. Další důležitá věc, chléb pečeme v nádobě s víčkem (železný hrnec .. římský nebo Jánska mísa .. já používám litinový)
Dokud nám těsto kyne zapneme troubu a hrnec is víčkem strčíme do trouby aby se nahřátá alespoň na 15-20min .. pak ho opatrně vyjmeme a těsto přesuneme do hrnce .. opatrně abychom se nepopálili (hrnec netřeba vymažeme .. těsto se nepřilepí) .. hrnec zavřeme a strčíme zpět do trouby .. po 30 min hrnec otevřeme a chlebíček ještě 15 min dopékáme ... po upečení vyjmeme na mřížku a necháme vychladnout (u nás někdy ani nestihne vychladnout :) DOBROU CHUŤ :)