Jana Knotková
Těstoviny s Krémovou Omáčkou, Rajčátky a Lilkem
Těstoviny, noky... před téměř 10 roky z www.veganotic.cz
Ingredience
- 3 střední lilky
- dobrá sojová omáčka (tamari)
- lžíce javorového sirupu
- uzená sůl (smoked salt či jen liquid smoke, pokud máte) - není nutné
- silnější svazek baby rukoly
- cca 10 větších listů čerstvé bazalky
- přibližně 2 hrnky cherry rajčátek (nebo obdobné množství rajčat)
- 300 gr těstovin
- 1 a 1/4 hrnku ořechů kešu natural
- 1 a 1/4 hrnku zeleninového vývaru (příp. stejné množství vody a odpovídající množství zeleninového bujónu (Alnatura))
- 3 vrchovaté lžíce lahůdkového droždí (tebi, seženete ve zdravé výživě. Nejedná se o kvasnice!)
- 3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 lžičky (dijonské) hořčice
- 1 malá cibule nebo 2 lžičky sušené cibule
- 2 malé stroužky česneku
- pepř a sůl dle chuti
Postup
Ze všeho nejdříve nejméně 2 hodiny před vařením namočte kešu oříšky do vody. Když jste připravení pustit se do vaření, připravte si lilky. Troubu předehřejte na 220°C, lilky omyjte, a nakrájejte na cca 2-3 mm silná půlkolečka. 2 plechy vyložte pečícím papírem, lehce vymažte olivovým olejem a vyskládejte na ně lilky. Ty opět velmi lehce pokapte olivovým olejem. Pečte v troubě asi 8 minut, poté vyndejte a všechna půkolečka otočte. Vraťte do trouby a pečte dalších cca 5 minut, dokud lilky nejsou na některých místech hnědé. Pravidelně kontrolujte, abyste je nespálili. Poté vyndejte a nechte lehce vychladnout, teplotu v troubě snižte na 180°C. V misce smíchejte asi 1/4 hrnku tamari omáčky a přidejte javorový sirup. Pokud máte k dispozici i uzenou sůl, použijte jen asi poloviční množství tamari, zbytek doplňte vodou a přidejte, mimo javorového sirupu, i lžičku této soli. Každé půlkolečko lilku omočte ve směsi, vraťte na plech a poté nechte ještě 5 minut péct v troubě. Mezi tím omyjte a nakrájejte rajčátka, v míse je promíchejte s trochou olivového oleje a solí. Když vyndáte hotové lilky, teplotu v troubě zvyšte opět na 220°C a asi 10-15 minut v ní pečte rajčátka.
V dalším kroce slite kešu oříšky a spolu s vývarem, droždím, citronovou šťávou, hořčicí, cibulí a česnekem je dohladka rozmixujte v mixéru (může to nějakou tu minutu trvat, zvlánete to i výkonnějším tyčovým mixérem). Dochuťte pepřem a solí. Těstoviny uvařte dle návodu. Když jsou al-dente, slijte je a inhed vraťte zpět do hrnce, ve kterém se vařily. Přidejte k nim omáčku a asi 3 minuty nechte zahřívat na mírném plameni, aby se omáčka s těstovinami pěkně spojila. Přidejte rajčátka, rukolu, bazalku a lilky. Zamíchejte a podávejte. Na talířích dozdobte čerstvými rajčátky, rukolou a bazalkou. Opepřete a ihned podávejte.