Ondrej
Jehněčí na tymiánu
jehneci před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 800 g vykostěné jehněčí kýty
- 8 stroužků česneku
- odrhnuté lístky ze 4 snítek čerstvého
- 2 velké mrkve
- 2 velké cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce rajského protlaku (neslazeného)
- 200 ml kvalitního bílého vína
- asi 250 ml masového vývaru
- mořská sůl
Postup
Příprava jídla
1 Z jehněčího odstraňte přebytečný tuk a maso nakrájejte na větší kostky. Osolte ho a obalte ve čtyřech drcených stroužcích česneku a ve většině tymiánu. Zeleninu očistěte a nakrájejte na velké kusy.
2 Rozehřejte troubu na 180 °C. Na hlubší pánvi, která se hodí do trouby, rozpalte 2 lžíce oleje a maso na něm ze všech stran rychle osmahněte, aby se zatáhlo. Pak ho z pánve vyjměte, přilijte zbytek oleje a opečte na něm mrkev s cibulí. Přidejte tymián, zbývající celé stroužky česneku a protlak. Přilijte víno a nechte ho na středním plameni odpařit. Potom vlijte vývar, osolte, přiveďte k varu, vraťte do pánve opečené maso a přiklopte poklicí. Dejte do trouby péct asi na hodinu a půl. Když je maso krásně měkké, můžete zbývající tekutinu společně se zeleninou propasírovat přes síto, získáte tak výborný sos.
3 Podávejte s polentou promíchanou se strouhaným parmazánem nebo s bylinkovou rýží a s polníčkem.