Kateřina Obrazová
Ultračokoládové brownies
Dezerty & Sladké před téměř 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 250 g másla
- 360 g krupicového cukru
- 50 g lískových ořechů bez slupky
- 50 g kakaa
- 65 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- kůra z 1 pomeranče
- 4 vejce
- 1 špalíček zázvoru
- špetka soli
Postup
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Pekáček - doporučuji čtvercový - vyložte pečícím papírem. Ve vodní lázni, ve velké ohnivzdorné míse, nechte rozpustit máslo spolu s rozlámanou čokoládou a umíchejte vše do hladka. Ořechy v hmoždíři lehce roztlučte, aby se jádra rozpůlila a přidejte je do čokoládového krému. Stále nechte mísu ve vodní lázni na ohni. V další míse smíchtejte mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a špetku soli. Tuto směs přes síto prosévejte do krému a postupně zamíchávejte. Krém krásně zhoustne. Nyní do něj zašlehávejte jedno vejce po druhém. Míchejte krém do té doby, než bude lesklý a hladký. Závěrem do něj přidejte špalík stouhaného zázvoru, zamíchejte a vylijte do připraveného pekáče. Stěrkou těsto rovnoměrně rozetřete po dně pekáče a navrch nastouhejte kůru z pomeranče.
Pečte asi 25 minut, ale kontrolujte povrch. Tmavá barva brownies umí krásně skrýt připáleniny, které v případě čokolády způsobují hořkou pachuť. Po úplném vychladnutí vyjměte brownies i s papírem na kuchyňské prkénko a naporcujte celý plát na čtverce. Servírujte rozhodně s kávou a miskou zakysané smetany...