Jana Knotková
Přírodní ovocné sirupy s medem
Nápoje před téměř 10 roky z scribbler.cz
Ingredience
- Čerstvé (případně mražené) ovoce – Čerstvé je samozřejmě nejlepší. Kromě malých bobulí je třeba ovoce nahrubo pokrájet či posekat.
- Citrusovou kůru a šťávu – citrónovou, limetkovou a pomerančovou. Citrusy jsou dobré pro výraznější chuť, i když nejsou hlavní složkou sirupu, a také obsahují přírodní konzervanty.
- Čerstvý zázvor – není třeba ho loupat.
- Čerstvé bylinky – měly by být potrhané nebo nahrubo posekané (do sirupů so hodí máta, bazalka, šalvěj, rozmarýn, estragon, tymián, levandule a další).
- Celé koření – výborná je skořice a hřebíček. Koření musí být vcelku, jinak nepůjde přecedit.
- Extrakty – vanilkový a mandlový extrakt (jak připravit domácí vanilkový extrakt, se dočtete zde).
- Med – nejlepší je vždy čerstvý med od místního včelaře.
Postup
Citrusovou kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu.
Kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme
Bylinky potrháme nebo posekáme, aby se z nich lépe uvolnila chuť. Celé koření můžeme trošku podrtit v sáčku.
Bylinky potrháme a koření podrtíme
Čerstvé třešně je třeba vypeckovat.
Třešně vycpeckujeme
Ovoce a bylinky vložíme do sklenice a pomačkáme mačkadlem nebo vařečkou. Přidáme koření, extrakty, citrusovou kůru a šťávu a med a vše dobře promícháme. Pak sklenici uzavřeme a umístíme do ledničky na 24 až 48 hodin.
Všechny přísady rozmačkáme a promícháme
Nad misku umístíme jemný cedník a směs přecedíme. Ovoce ještě pomačkáme, abychom všechen sirup dostali do misky.
Směs přecedíme
Sirup nalijeme do sklenic a uskladníme v ledničce po dobu dvou týdnů i déle. Například zázvorový sirup s citrónem vydrží až 3 měsíce.