Zuzana Chvátalová
Pórková polévka
Polévky před téměř 10 roky
Ingredience
- 1 větší pórek
- 4 lžíce oleje
- 1/2 cibule, na jemno nakrájené
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- lžíce mouky
- 1 litr zeleninového vývaru
- 180 ml sojové smetany
- sůl
Postup
Nejdříve očistěte pórek: odkrojte kořínky a znečistěné listy, podélně rozkrojte na polovinu a dobře properte pod tekoucí vodou. Tím se zbavíte posledních zbytků nečistot mezi listy. Každou polovinu pórku nakrájejte na plátky a odložte stranou.
V hrnci si na mírném ohni rozehřejte olej a dejte smažit cibulku. Jakmile začne sklovatět, přidejte kmín a po chvíli přisypejte pórek. Zhruba osm minut ho přiklopený duste ve vlastní šťávě a občas promíchejte. Zvyšte plamen, zasypejte pórek moukou a promíchejte. Přilijte vývar a vařte dalších 10 minut. Vypněte sporák, do polévky přimíchejte smetanu a dosolte dle chuti.
Ponorným mixérem rozmíchejte polévku do požadované konzistence. Podávejte s opečenou houstičkou.