Denis Duranik
Tofu Makhani
Oběd před téměř 10 roky z veganotic.blogspot.cz
Ingredience
- 2 baleni tofu natural (Sunfood, jedno baleni cca 230 gr)
- Marinada:
- 1 hrnek zeleninoveho bujonu
- 1/4 hrnku cerstve citronove stavy
- 2 lzice sojove omacky
- 2 lzice madarske papriky (koreni)
- 1 lzice olivoveho oleje
- Omacka:
- cca 60 gr margarinu (napr. Alsan)
- 1 vetsi cibule
- 5 strouzku cesneku
- 1/2 lzicky soli
- 1/2 lzicky cerneho pepre
- 1/2 lzicky kayenskeho pepre
- 1/4 lzicky rimskeho kminu
- 1/4 lzicky mleteho kardamonu
- 1/4 lzicky mleteho koriandru
- stava z jedne limetky
- 400 gr konzerva drcenych rajcat
- cca 400 gr rajcatoveho protlaku
- zeleninovy ci "kureci" bujon na 500 ml tekutiny
- 250 ml sojove smetany (Provamel)
- 3 vrchovate lzice sojanezy
- 2 lzice rostl. mleka (neni nutne)
- cerstvy koriandr
Postup
Den pred pripravou: Kostku tofu rozkrojim na dva platky a vymackam do ubrousku ci uterky. Pote platky nakrajim na male kosticky, ale muzete zvolit jakekoliv tvary mensi velikosti, anglictina pro to ma pekny vyraz - bite sized pieces. Pote nalozim do marinady (tu pripravite lehce, proste smichate vsechny uvedene ingredience), dam na par hodin do mrazaku a nez jdu spat, prendam na noc do lednice. Muzete zkusit dat do omacky tofu nemarinovane, ale za vysledek nerucim (kdyztak dejte vedet, jak to dopadlo, ja nekdy trpim fobii z "tofu (ne)chuti" ;).
Omacka:
Na margarinu zpente na drobno nakrajenou cibuli, nechte zesklovatet (asi 5 minut). Pote pridejte tofu (bez marinady), vsehno koreni a sul, limetkovou stavu, drceny cesnek a smazte asi 10 minut. Vlijte rajcatovy protlak, drcena rajcata a bujon, priklopte poklici a na mirnem/strednim plameni varte asi 30 minut. Pred koncem vlijte sojovou smetanu a sojanezu rozmichanou s mlekem. Promichejte a sejmete z ohne. Pridejte natrhane listy koriandru a podavejte s basmati ryzi.