Denis Duranik
Nepečený jahodový koláč
Dezerty před téměř 10 roky z veg-ethique.blogspot.cz
Ingredience
- 200 gramů ovesných vloček
- 100 gramů sušených vypeckovaných datlí + 100 ml vody
- 3 + 1 polévkové lžíce kvalitního kakaa
- 200 gramů bio kokosu (bio nutné - viz zde)
- 300 gramů jahod
- 5 gramů agaru (polovina pytlíčku) + 300 ml vody
- 5 + 1 polévkových lžic javorového sirupu
- sůl
Postup
Datle opláchněte a zalijte odměřeným množstvím vody. Nechte odmočit minimálně jednu hodinu.
Připravte si kokosové máslo. Bio kokos nasypte do nožového mixéru a nechte mixovat, dokud nedostanete tekuté máslo. Trvá to přibližně deset minut. Během mixování ale dopřejte vašemu mixéru chvíli oddech, přeci jenom, není na takovou zátěž zvyklý. Klidně mixování párkrát na několik minut přerušte, nechte vychladnout a pak znovu do práce.
Z vytvořeného kokosového másla odeberte 3 polévkové lžíce a smíchejte je s 1 polévkovou lžíci kakaa a špetkou soli. Nakonec přidejte 1 polévkovou lžíci sirupu a pořádně zamíchejte. Celá hmota se jakoby srazí. Takto připravenou hmotu dejte ztuhnout do lednice. Zbylé kokosové máslo (měla by zbýt větší část) přendejte do nějaké mističky (mixovací nádobu budeme potřebovat) a nechte při pokojové teplotě.
Do nožového mixéru nasypte ovesné vločky a rozmixujte na mouku. Přidejte špetku soli a 3 polévkové lžíce kakaa a ještě promixujte.
Plnicím tubusem přidávejte postupně odmočené datle, pěkně jednu po druhé. nakonec přilijte i máčecí vodu. V mixéru by vám měla vzniknout pevná hmota. Taková koule.
Těsto vyndejte a ještě v rukách propracujte. Těsto nastrouhejte na hrubém struhadle přímo do formy a rozprostřete. Nastrouhané těsto upěchujte - pěkně jako chytrá horákyně, ne moc a ne málo :)
Formu s nastrouhaným těstem dejte odpočinout do lednice.
Omyté jahody nakrájejte na malé kusy, přidejte špetku soli a v hrnci zahřejte. Nechte asi pět minut rozvařit. Přidejte 5 lžic javorového nebo jiného sirupu.
V 300 ml studené vody rozmíchejte agar a za stálého míchání ho přilejte k jahodové směsi. Nechte minutku povařit a vypněte.
Do horké jahodovo-agarové směsi vmíchejte vytvořené kokosové máslo a řádně promíchejte. Podle potřeby a preferencí můžete lehce mixnout tyčovým mixérem.
Jahodovou směs rovnoměrně nalijte na vytvořený korpus.
Z lednice vyndejte vytvořenou kokosovo-kakaovou hmotu a nastrouhejte na ještě teplou agarovou směs.
Koláč dejte na pár hodin odpočinout do lednice.