Věra Havlová
Džem z plodů černého bezu
Zavařeniny před téměř 10 roky z www.receptyonline.cz
Ingredience
- 1 kgzralých bobulek černého bezu
- 1 kgcukru
- 1/2 gkyseliny citronové
- 3 dlvody
- menší skleničky s uzávěrem
Postup
1. Z bobulek odstraníme stopky, propláchneme je pod studenou tekoucí vodou, okapané umeleme na masovém strojku, nebo je můžeme rozmixovat
2. Osladíme cukrem, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný zdroj tepla, vaříme do požadovaného zhoustnutí
3. Před koncem vaření džemu přidáme kyselinu citronovou
4. Horký džem dáme do skleniček omytých vařící vodou, důkladně uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.
Doporučení:
Pokud se chcete jistit a džem raději zavařit, pak ho sterilujeme 10 minut při teplotě 85 °C.