Jana Knotková
Rýžový nákyp s jahodami
Snídaně před téměř 10 roky z delicious-blog-lucie.blogspot.cz
Ingredience
- 1000 ml sójového mléka
- špetka soli
- 200 g kulatozrnné rýže natural
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička skořice
- citrónová kůra
- 4 lžíce agávového sirupu
- 250 g jahod
- 1 lžíce sirupu
- hrst čerstvé meduňky
- 1 lžička balzamika
- + sedmikrásky
Postup
V hrnci jsem dala ohřívat mléko se špetkou soli, následně jsem vsypala rýži a uvařila do poloměkka. Rýže natural se vaří krapet déle, stačilo mi asi 30 minut, nemusíme rýži rozvařit na kaši, bude se ještě zapékat. Dochutila jsem ji vanilkovým extraktem, skořicí, citrónovou kůrou, sirupem a promíchala. Část jahod můžete přimíchat k rýži a přendat do zapékací nádoby. Dala jsem péct do předehřáté trouby na 30 minut na 180 stupňů.
Mezitím jsem si nakrájela jahody na plátky a promíchala je se sirupem, meduňkou, balzamikem, pokladla jimi nákyp a dala zapéct na dalších 10 minut. Nakonec jsem ozdobila lístky meduňky, sedmikráskami a kakaovými boby.
Podávat můžete horké i studené. Mně nejvíc chutnal nákyp v misce s horkým rostlinným mlékem.