Evič Králová
Jemná chřestová polévka
Polévky před téměř 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 8–12 stonků chřestu (záleží na velikosti a tloušťce)
- 1 jarní cibulku, nejlépe s natí, najemno nakrájenou
- 3 lžíce másla a 1 lžíci na zahuštění
- 1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího
- sůl a pepř na dochucení
- 100 ml smetany na zjemnění
- vícebarevný pepř na ozdobu
Postup
Příprava jídla
1. Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky.
2. Máslo rozpusťte v hrnci a osmahněte na něm cibulku, ale jen tak, aby ještě nechytila barvu.
3. Zalijte studeným vývarem. Přiveďte k varu, vsypte chřest a povařte asi dvacet minut (dokud nezměkne).
4. Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér), dochuťte solí a pepřem, zjemněte smetanou a ozdobte hrubě drceným vícebarevným pepřem. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!
5. Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nahrubo nasekejte a spolu s pepřem jím posypte polévku. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem.
Další recept na chřestovou polévku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.