Kateřina Obrazová
Nedělní bábovka
Dezerty & Sladké před téměř 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 450 g hrubé mouky
- 300 g krupicového cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 6 vajec
- 180 g změklého másla
- 1 sáček prášku do pečiva
- šťáva a kůra z ½ citrónu
- špetka soli
- 3 lžíce kakaa
- moučkový cukr
Postup
Slogan z britské reklamy easy-peasy-lemon-sqeezy přesně vystihuje náročnost tohoto receptu. Oddělte žloutky a bílky vajec zvlášť. Žloutky klepejte rovnou do velké mísy, ve které je následně utřete s krupicovým cukrem a hned na to se změklým máslem. Míchejte metlou nebo ručním šlehačem tak dlouho, než se vše spojí dohromady. Pak do směsi přilijte mléko a promíchejte. V další míse, rychlošlehači či mixéru vyšlehejte bílky s vanilkovým cukrem na tuhý sníh.
Do mísy se žloutkovým krémem prosijte mouku s kypřícím práškem a špetkou soli, přidejte šťávu a kůru z citrónu. Na závěr vmíchejte do těsta zlehka sníh. Dvě třetiny vlijte do předem řádně vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Do zbylé třetiny přidejte kakao, rozmíchejte a vlijte tak zvanou mramorádu do formy přímo na světlé těsto. Pečte na 180 stupňů asi hodinu. Bábovku bedlivě sledujte, pokud máte dojem, že shora zlátne příliš rychle, zakryjte formu alobalem. Je-li bábovka done poznáte provedením sondy špejlí, po vpichu a vytažení musí zůstat suchá. Hotovou bábovku opatrně vyklopte ještě za tepla na talíř a posypte ji moučkovým cukrem jen se bude přášit.