Jana Knotková
Polévka ze Žlutého Hrášku s Kari, Batáty a Mrkví
Polévky před téměř 10 roky z veganotic.blogspot.cz
Ingredience
- 2 lžíce oleje (momentálně používám sezamový)
- 2 střední mrkve
- 1 střední žlutá cibule
- 2 l zeleninového vývaru nebo vody s kvalitním zeleninovým bujónem (dobrý je např. sypký Wurzl či Alnatura)
- 400 g žlutého půleného hrášku (používáme zn. CountryLife)
- 1 střední batát (sladký brambor)
- 3 lžičky kvalitního kari koření
- 3 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 2 bobkové listy
- menší svazek čerstvého koriandru
- sůl a pepř dle chuti
Postup
Mrkev a cibuli nakrájejte na drobno (mrkev např. na menší kostičky). V hrnci rozehřejte olej a mrkev s cibulí na něm krátce (asi 5 minut) osmahněte. Mezitím oloupejte batát a nakrájejte ho na cca 1 - 1,5 cm velké kostičky. Po dané době ho přidejte k cibuli, zalijte vývarem a vsypte půlený hrášek. Přidejte koření, zamíchejte, přiveďte k varu a ten poté stáhněte, aby se polévka jen lehce vařila. Přikryjte pokličkou a za občasného míchání vařte asi 45 minut. Pokud by ani po této době nebyl hrášek měkký až rozvařený, zvyšte teplotu a odkryté vařte za stálého míchání 5 - 10 minut (ale obvykle to není nutné). Sejměte z ohně a vmíchejte nasekané lístky koriandru. Podávejte s čerstvým koriandrem, pepřem a kvalitním kváskovým chlebem.