www.delibety.com
,Jungle‘ kari pasta
Pomazánky, dipy před téměř 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 lžíce semen koriandru
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička kuliček bílého pepře
- 1 červená cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 stonky citronové trávy
- 6 zelených chilli papriček, zbavených semínek
- 3–4 malé zelené chilli papričky
- 4 stonky čerstvého koriandru, ideálně s kořeny
- 2cm kousek galgánu
- 2 lžíce nasekaného čínského zázvoru
- 2cm kousek kurkumy nebo 1 lžička mleté kurkumy
- 3 listy kafírové limety (koupíte mražené v obchodech s asijskými potravinami, sušené prodává Marks & Spencer)
- 1 lžíce krevetové pasty
- 1 lžíce čerstvého zeleného pepře (nemusí být)
Postup
Příprava jídla
Kari pasta ve třech krocích
1 Nakrájejte nahrubo cibuli, zázvor, galgán, kurkumu a čínský zázvor. Citronovou trávu překrojte napůl a použijte jen spodní polovinu.
2 Opražte nasucho semena koriandru, kmín a bílý pepř a nechte vychladnout. Spolu s ostatními ingrediencemi je dejte do nádoby mixéru.
3 Vše pořádně rozmixujte tyčovým mixérem nebo v robotu na co nejjemnější pastu. Pokud vám to jde špatně, přilijte vodu nebo olej.
Správné ingredience
1. citronová tráva
Má pikantní chuť a aroma podobné citronu, ale není kyselá. Používá se do slaných i sladkých jídel, stejně jako do nápojů. K tomu vyrovnává chuť ostrého koření.
2. listy kafírové limety
Voní intenzivně po citronu, ale dodají karí osvěžující chuť. Při použití čerstvých listů vyřízněte stonek. Jedí se jen najemno nakrájené nebo rozmixované (jako například v kari pastě).
3. česnek
4. cibule
5. krevetová pasta
Je bohatá na proteiny a je dobrým zdrojem vitaminu B. Vyrábí se ze solených rozdrcených krevet, které se nechají přirozenou cestou rozložit. Vůně je nevábná, ale když se odvaří, jídlo získá pověstnou pátou chuť umami.
6. semena koriandru
7. římský kmín
8. galgán
Připomíná zázvor, ale je jemnější. Karí dodá svěží, zároveň ale výraznou kořenitou chuť.
9. čínský zázvor
Je ještě jemnější než galgán.
10. bílý pepř
11. kurkuma
neboli indický šafrán, patří do rodiny zázvorů. Má zemitou, lehce hořkou a pepřovou chuť a vůní připomíná hořčici. V kyselých jídlech je žlutý, v zásaditých červený.
12. malé zelené chilli papričky
13. velké zelené chilli papričky
Dodají karí na ostrosti. Jsou o trochu míň pálivé než malé.
Tipy & triky od profíka:
Z citronové trávy použijte jen spodní polovinu, horní je příliš tuhá. Nevyhazujte ji ale, hodí se do vývarů nebo omáček, ze kterých ji potom vyjmete. Koupit se dá v supermarketech i u asijských zelinářů. Seženete tam i galgán, listy kafírové limety prodávají mražené v obchodech s asijskýmipotravinami či sušené v Marks & Spencer.
Semínek z chilli papričky se nejsnáze zbavíte pomocí lžičky.
Ve vzduchotěsné nádobě vám kari pasta v lednici vydrží týden. Ideální je zamrazit ji.
Kari pastu je třeba při použití nejdříve lehce osmahnout na oleji, aby se rozvoněla.
Vegetariáni mohou namísto rybí omáčkya krevetové pasty (prodávají ji asijští zelináři) použít sójovou omáčku. Pokud máte alergii na krevety, přidejte víc rybí omáčky.
JAK SI UŽÍT ‚JUNGLE‘ KARI
‚Jungle‘ kachna (recept)
Karí s krevetami a kokosovým mlékem (recept)