www.delibety.com
Paella s mořskými plody a slávkami
Hlavný chod před téměř 10 roky z www.kondice.cz
Ingredience
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu + trochu šalvěje
- 300 g kulatozrnné rýže na paellu, např. calasparra, či rýže arborio na rizoto
- 100 ml bílého vína
- 3 červené papriky (kapie) zbavené semeníku a nakrájené na proužky
- 900 ml kuřecího vývaru + špetka šafránu
- 200 g zelených fazolek, i mražených
- 250 g směsi mořských plodů, mražených
- 1kg mušlí slávek
- 1 velký citron (1/2 na šťávu + 1/2 nakrájet na klínky)
- hrst hladkolisté petržele, hrubě nasekané
- sůl a mletý pepř na dochucen
Postup
Mražené mořské plody spařte v cedníku horkou vodou a nechte okapat. Rozehřejte ve velké hluboké pánvi olej a mořské plody na něm osmahněte, vyjměte a odložte. Do pánve vsypte cibuli a česnek, nechte je asi 5 minut změknout, pak přidejte papriky a také je osmahněte. Vmíchejte rýži a koření a míchejte na mírnějším ohni další minutu. Zalijte vínem, jež nechte odpařit. Přilijte vývar se šafránem, podle potřeby osolte, opepřete a vařte a míchejte na mírném ohni bez poklice asi 15 minut téměř doměkka, poté ještě 3–5 minut duste. Dochuťte citronovou šťávou, přihoďte očištěné mušle, přiklopte a prohřívejte, dokud se mušle neotevřou, trvá to asi 2 minuty. Posypte petrželkou a podávejte s klínky citronu.