Duck Break
Bezlepkové smažené obilné placky
obiloviny před téměř 10 roky z www.jimejinak.cz
Ingredience
- 1 hrnek vařených jahel
- 1 hrnek vařené rýže (my jsme vařili společně s jáhlami a lněným semínkem)
- špetka soli
- pár lžic horké vody
- pár lžic pohankové mouky
- olej na smažení
Postup
Obilné placky jsou u nás doma atraktivní přílohou, po které se vždy jen zapráší. Nejraději máme ty smažené, což se teď v zimě hodí. Nemusíte kvůli plackám vařit extra obilí. Vezměte zbytky a šikovně je zrecyklujte. Je to rychlovka a ještě získáte kladné body za křupavou mňamku. Navíc si případné přebytky můžete vzít k svačině nebo na výlet.
Ingredience
Obilí můžeme rovnou uvařit společně v jednom hrnci nebo vzít zbytky jahel a rýže z předchozích jídel. Pokud ještě hřejí, nebude potřeba ani moc mouky ani vody, budou dobře tvarovat i bez toho nebo jen s minimem vody a mouky.
Jestliže už máme vychladlé zbytky obilí, přidáme do nich pár lžic horké vody, trochu soli a posypeme moukou. Podle potřeby přidáváme, ale jen po troškách. Nechceme mokré lepkavé těsto ale spíše tuhou hroudu. Rukama propracujeme na hmotu a připravíme si bochánek, ze kterého mokrýma rukama oddělujeme kousky. Z těch děláme koule a z koulí placky. Placky vkládáme do rozpáleného oleje a chvíli restujeme z obou stran, dokud nemají nazlátlou barvu. Po osmažení osušíme papírovým ubrouskem a podáváme.
Placky můžete udělat z jakýchkoli zbytků obilí. Mouku můžete použít i jinou bezlepkovou (rýžová, kukuřičná, jahelná) nebo celozrnnou. Z placek můžete udělat i hamburger – rozkrojit a naplnit. Můžete je podávat s pomazánkou jako jednoduchou večeři. Stejně tak se dají podávat s omáčkou a zeleninou jako součást kompletního talíře.
Obměna
Samotné placky nejsou chuťově extra zajímavé, fungují jako příloha k chuťově zajímavému jídlu. Na plackách je příjemné to, že jsou křupavé a smažené. Pokud ale plánujete jíst placky samotné třeba na svačinu, klidně si je dochuťte bylinkami nebo strouhanou zeleninou, česnekem apod. Do placek můžete přidat i semínka nebo použít obilí, které se se semínky nebo řasami vařilo. Budou alepoň vypadat zajímavě.
Dětem do 1,5 roku není vhodné podávat takto smažené a slané jídlo. Od 1,5 roku odebereme část hmoty, kterou nebudeme solit (slané už je obilí z vaření, takže dětem zbytečně sůl nepřidáváme) a uděláme jim extra dětské placky. Vhodnější úprava než na oleji je v páře, ale trvá to delé než smažení. Dětem kolem 2 let už můžete dát i smaženou placku, ale určitě jí kompenzujte dostatkem zeleniny.