www.delibety.com
Rebarborové čatní
Lekváre, džemy, chutney před téměř 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 500 g červené cibule, nasekané
- 50 g čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného
- 300 ml červeného vinného octa
- 500 g jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kostky
- 200 g vypeckovaných datlí, nakrájených
- 100 g sušených brusinek
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 1 lžíce kari koření
- 400 g cukru typu muscovado
- 2 lžíce soli
- 700 g rebarbory, oloupané, nakrájené na 2cm kousky
Postup
Příprava jídla
1 Cibuli vložte do velkého hrnce, přidejte zázvor a zalijte vinným octem. Přiveďte k varu a nechte lehce probublávat zhruba 10 minut. Přidejte všechny ostatní ingredience kromě rebarbory a za stálého míchání opět přiveďte k varu. Pak nechte bez pokličky 10 minut mírně vařit.
2 Přidejte rebarboru a odklopené vařte dalších 15–20 minut – čatní by mělo být lepkavé a husté.
3 Nechte čtvrt hodinky odpočívat a nakonec čatní naplňte do čistých a teplých sklenic a zavřete víčkem. Výborně chutná k opečenému chlebu a tvrdým sýrům, lepší je ho ale jíst až měsíc od uvaření – kvůli rozležení chutí.