Lenka
Krémová brokolicová polévka
Zdravé polévky před asi 11 roky z www.jimejinak.cz
Ingredience
- 1 větší cibule
- 1 petržel
- menší brokolice
- olej asi 2 pol. lžíce
- sůl
- zeleninový vývar, nebo horká voda asi 1 litr/ 8 sběraček
- miso pasta – nemusí být
- sojová omáčka (Tamari nebo Shoyu)
- umeocet nebo jablečný ocet
- na dochucení rostlinná smetana (sojová, ovesná apod.), ale nemusí být
- na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně, opražený chléb na kostky
Postup
Kvůli železu a dalším látkám je to polévka velmi vhodná i pro těhotné a kojící.
Ingredience pro 4 porce
Postup
Ohřejeme si zeleninový vývar, nebo dáme vařit do konvice vodu. Na dno hrnce dáme olej, zahřejeme, přidáme nakrájenou cibuli a trochu soli. Necháme lehce zesklovatět a přidáme na kostičky nakrájenou petržel a dvě minuty restujeme. Zalijeme horkým vývarem, nebo vodou a přidáme brokolici nakrájenou na větší kusy. Přidat můžeme i oloupaný stonek z brokolice nakrájený na kostky.
Vaříme asi 15 minut do změknutí zeleniny. Na závěr polévku odstavíme, lžíci misa a rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Měla by vzniknout krémová hustá polévka.
Pokud jste měli zeleniny málo a vody moc, polévka je řídká, pak rozmíchejte v trošce studené vody lžíci kukuřičného škrobu a přidejte do polévky. Nechte ještě maličko povařit, aby se škrob zapracoval a nebyl cítit.
Po dovaření dochutíme trochou umeocta, případně přidáme sójovou omáčku je-li ještě málo slaná, přidáme trochu rostlinné smetany. Podáváme posypané bylinkami a upraženými semínky (chlebem).
Alternativou na ochucení je šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky), případně muškátový oříšek či jiné koření podle vaší chuti. Může chutnat pokaždé jinak, nebojte se experimentovat!
Pokud budete připravovat tuto polévku pro malé dítě bez tuku viz níže, můžete si ji pro ostatní “domastit” například tak, že orestujete pórek nebo cibulku a dáte do polévky pouze pro dospělé. Je to velmi chutné!
Děti od 6 měsíců do 1 roku
Pokud vaříte zároveň pro dítě, které teprve začíná se zeleninovými polévkami, nebudete vařit na tuku, ale dáte všechnu zeleninu do horkého vývaru či vody, neosolíte a vařte do změknutí zeleniny. Odeberte porci pro dítě a zeleninu buď jí pouze rozmačkejte vidličkou, propasírujte nebo rozmixujte. Pro ostatní pak zbytek dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám. Po vypnutí dochutíte misem, umeoctem či zázvorem, můžete přidat smetanu atd. dle chuti.
Děti od 1 roku do 1,5 roku
Můžete připravit polévku na trošce tuku a trošce soli. Přesto ale pro dospělé bude tato polévka asi málo výrazná, takže využijeme umeocta a polévku si s ním dokyselíme i dosolíme.
Děti od 2 let
Polévku už můžeme připravovat podobně jako pro dospělé, ale miso použijeme bílé a jen trošičku, stejně tak budeme dávat jen maličko umeocta či zázvoru, smetanu ideálně ještě nedáváme. Dospělí si zřejmě budou muset ještě dochutit. Dá se na talíři dodat sojová omáčka místo solení.