Jana Knotková
Fazolový guláš s hlívou ústřičnou
Polévky před téměř 10 roky z veg-ethique.blogspot.cz
Ingredience
- 150 gramů fazolek adzuki v suchém stavu
- 200 gramů hlívy ústřičné
- 1 velká cibule
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 1 čajová lžička uzené papriky
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
- 1 čajová lžička tymiánu
- 1 čajová lžička soli
- 1 polévková lžíce majoránky
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 litr horké vody
- 2 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce hladké pohankové mouky
- sójová omáčka Shoyu na dochucení
Postup
Fazole propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc namočené.
Druhý den fazole propláchněte, zalijte vodou a uvařte do měkka.
Ve druhém hrnci rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli.
Přisypte sůl, tymián, kmín, sladkou papriku, uzenou papriku a promíchejte, aby se vše obalilo.
Přidejte na proužky nakrájenou hlívu a promíchejte. Ještě minutu restujte.
Podlejte asi litrem horké vody, zaklopte pokličkou a nechte vařit na mírném ohni asi 20 minut.
Do hrnce přidejte uvařené zcezené fazole a v nějakém hrnečku nebo mističce si v malém množství studené vody rozmíchejte pohankovou mouku. Tuto směs lijte za stálého míchání do hrnce. Nechte provařit, dokud polévka nezhoustne - asi 2 minuty.
Nakonec přidejte prolisovaný česnek, v ruce promnutou sušenou majoránku, dochuťte sójovou omáčkou Shoyu a můžete nalévat na talíře.
K této polévce velmi doporučuji kvalitní, pokud možno domácí, kváskový chléb.