Kateřina Obrazová
Gratinovaný kozí sýr
Rychlé & snadné před téměř 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 1 balení kozího plísňového sýra
- čerstvé špenátové listy
- hrst lístků řepy
- 1 jablko
- olivový olej
- Kalamata balsamikový krém – fíky
- malá světlá bageta
Postup
Síla tohoto receptu spočívá v sýru. Perfektní gratin v kombinaci se sladkou chutí balsamikového krému a svěžími křupavými listy salátu okouzlí každého, navíc snadno a rychle.
Rozpalte troubu na funkci grill a připravte si velký bílý talíř. Špenátové listy a lístky řepy opláchněte pod studenou vodou a nechte je na čisté utěrce okapat. Na plotnu postavte pánev na střední žár. Bagetu nakrájejte zešikma na tenké plátky (asi 3 milimetry), na pánvi je pak na sucho opražte dozlatova. Hotové toustíky odložte bokem.
Vezměte celé jablko a nakrájejte jej na sirky tak, že seříznete obě poloviny těsně před ohryzkem. Půlky pak nakrájíte na tenké plátky a plátky pak na sirky nebo hranolky.
Na talíř nakapejte do kruhu balsamikový krém. Na něj naaranžujte špenátové listy, větší můžete natrhat, proložte je jablkovými sirkami a lístky řepy. Jemně vše zakápněte olivovým olejem.
Vezměte porci sýra a malým nožíkem mu seřízněte z jedné ploché strany bílou plíseň. Dejte jej na plech a ulož ho do trouby těsně pod gril na 3-4 minutky. Bedlivě ho sledujte.
Gratinovaný sýr pak položte na salátové lůžko, zakápněte sýr olivovým olejem a přidejte na talíř opečené toustíky. Podávejte s čerstvě mletým pepřem a fíkovým balzamikovým krémem Kalamata Papadimitriou.