Yveta Chylová
Pistáciové cupcakes
pečené dobrůtky před asi 10 roky z www.laskominyodmaryny.cz
Ingredience
- Suroviny na 12 muffinů
- 120 g másla
- 50 g bílé čokolády
- 120 g hladké mouky
- 50 g mletých pistácií nesolených
- ½ lžičky jedlé sody
- ¾ lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- 50 g třtinového cukru
- 100 g kysané smetany
- 100 g višňové marmelády
- Suroviny na krém
- 50 g vyloupaných nesolených pistácií nebo pistáciové pasty
- 250 g mascarpone
- 200 g smetany ke šlehání
- 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
- 12 čokoládových figurek (Lindt - kuřátka, beránci, zajíčci)
Postup
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
1. Máslo rozpustíme, odstavíme ze sporáku, dáme do něj bílou čokoládu a až se roztopí, tak směs dobře promícháme.
2. Mouku prosejeme se sodou a práškem do pečiva a přimícháme do ní mleté pistácie.
3. Celá vejce spolu s cukrem šleháme 5 minut při nejvyšší rychlosti do pěny, poté do ní po lžících zašleháme máslo s čokoládou.
4. Vařečkou do pěny postupně zamícháme kysanou smetanu a mouku s pistáciemi, jen zlehka, aby se suroviny spojily, ale pěna nespadla.
5. Do formy na muffiny vložíme papírové košíčky o ∅ 5 cm. Košíčky naplníme těstem tak, aby dosahovalo cca 3 mm pod okraj košíčku, těsto na povrchu uhladíme.
6. Pečeme 20 až 22 minut v troubě vyhřáté na 170°C bez ventilátoru. Zda jsou muffiny upečené, zjistíme zapíchnutím špejle: pokud zůstane čistá, jsou hotové. Upečené muffiny necháme
vychladnout na roštu.
7. Z každého muffinu vykrojíme uprostřed lžičkou část těsta a vzniklou dírku naplníme marmeládou.