Jindřich Králík
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Sladká jídla před asi 10 roky z www.recepty.cz
Ingredience
- Polohrubá mouka 500 g
- Cukr 30 g
- Droždí 30 g
- Mléko 200 ml
- Žloutek 4
- Máslo 100 g
- Rozinky 50 g
- Sůl
- Mléko 300 ml
- Žloutek 2
- Vanilkový pudink 1/2 balíček
- Vanilkový cukr 1 balíček
- Cukr 3 lžíce
Postup
Mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr a osolíme. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru, zalijeme několika lžícemi vlažného mléka a posypeme moukou. Po vykynutí smícháme s moukou, přilijeme mléko, přidáme rozehřáté máslo, žloutky a cukr.
Zpracujeme vláčné těsto, vmícháme do omyté a osušené rozinky a necháme kynout. Pak z těsta vyválíme asi 2 cm vysoký plát a krájíme asi 2 cm čtverce, zakulatíme je, rovnáme do dobře vymaštěného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem, aby se při pečení neslepily. Necháme vykynout.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Podáváme polité vanilkovým krémem: v troše studeného mléka rozmícháme vanilkový pudink, přidáme zbytek mléka, cukr, vanilkový cukr a rozšleháme se žloutky. Ve vodní lázni umícháme v hustý krém.