www.delibety.com
Cizrnové tofu
Vegetarian před asi 10 roky z veg-ethique.blogspot.cz
Ingredience
- 200 gramů cizrnové mouky
- 2 litry vody
- ½ polévkové lžíce kokosového oleje
- 1 a ½ čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička kurkumy (nemusí být)
- 1 čajová lžička sušeného česneku (nemusí být)
Postup
V opravdu velkém hrnci smíchejte cizrnovou mouku a vodu. V klidu nechte přes noc odležet, asi tak 12 hodin. (v klidu=místo bez otřesů, bez neustálého přemisťování hrnce)
Ráno s hrncem nehýbejte a opatrně naběračkou odeberte asi 900 ml vody, tak abyste moc nerozvířili hladinu. Tuto vodu vylejte.
V druhém hrnci zahřejte na mírném ohni kokosový olej. Opatrně do něj nalejte vodu, která zbyla v hrnci s ciznovou moukou. Zase velmi opatrně, snažte se tam vylít co nejméně mouky a nerozvířit dno. Na dně původního hrnce by vám mělo zbýt takové cizrnové bahno.
Nyní přidejte do vody kurkumu a sůl, zamíchejte a za občasného míchání vařte na mírném ohni 20-30 minut, dokud směs nezačne houstnout.
Nyní přidejte "cizrnové bahno". Najednou směs velmi zhoustne. Aby se vám směs nepřipálila, za stálého míchání vařte na mírném ohni dalších 10 minut.
Do zvolené formy (ideálně nějakých 15x20) dejte čistou utěrku (nějakou, u které vám nevadí případné zabarvení od kurkumy). Utěrka nebo plátýnko ve velmi důležité, protože absorbuje přebytečnou tekutinu.
Hustou cizrnovou směs vylejte do této utěrkou vyložené formy, opatrně rozprostřete a vršek uhlaďte.
Nechte "utvořit škraloup", utěrku přeložte přes vršek tofu a nechte při pokojové teplotě do večera odpočívat (asi 8 hodin).
Tofu vyklopte na prkýnko, odstraňte utěrku a nakrájejte na požadované kusy.