Jana Knotková
Celozrnné bezlepkové housky z dýňové mouky
Pečivo před asi 10 roky z zajicivkrabici.blogspot.cz
Ingredience
- 100g mletých lněných semínek
- 50g dýňové mouky Adveni medical
- 10 g psyllia
- 150 ml vlažné vody
- špetka jedné sody
- sůl (1 vrchovatá lžička nebo dle chuti)
Postup
1) Psyllium zalijeme vlažnou vodou a necháme přes noc odpočívat. Do rána se vytvoří hustý gel, který bude základním pojivem housek.
2) Všechny suché ingredience důkladně smícháme a zapracujeme je do gelu. Vytvoří se nám lepkavá elastická hmota, kterou rozkrojíme na šest porcí a vytvarujeme placaté a kulaté housky (výška cca 1,5 cm).
3) Poskládáme je na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě 45 minut na 180 stupních na horkovzdušné funkci.
4) Že jsou hotové, poznáte podle toho, že hezky nakynou a jsou měkké. A teď přijde zkouška trpělivosti, musíte je nechat úplně vychladnout. Když jsou ještě čerstvé, uvnitř jsou gumové, lepkavé, jako nedopečené.
Pozn. Housky jsou menší, ale díky nutričně hodnotným surovinám dobře zasytí.