Jaruna
Thajská hovězí polévka s kokosovým mlékem
Asie před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oloupaného a nakrájeného čerstvého zázvoru
- 3 malé cibulky, oloupané a jemně nakrájené
- špetka kurkumy a sušeného zázvoru, drcený bílý pepř, mořská sůl, stonky čerstvého koriandru, strouhaná kůra z ½ limety nebo citronu
- 1 malá červená chilli paprička
- 3 lžíce olivového oleje
- 100 g roštěnky nebo svíčkové, nakrájené na proužky
- 1,2 l kokosového mléka
- 750 ml hovězího vývaru
- 2–3 lžíce citronové nebo limetové šťávy
- 2 kousky citronové trávy ze spodní ztluštělé části
- 2 lžičky přírodního cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
- 200 g čerstvých špenátových listů, propláchnutých
Postup
1. Česnek, zázvor, cibulku, koriandr, papričku, kůru a všechno koření rozmixujte nebo utřete se dvěma lžícemi oleje na hladkou pastu. V hrnci ji na zbývajícím oleji trochu opečte.
2. Přidejte proužky masa a tři až čtyři minuty opékejte. Zalijte mlékem i vývarem, přidejte citrusovou šťávu, citronovou trávu, cukr, rybí omáčku a půl hodiny mírně vařte.
3. Vyjměte citronovou trávu, vsypte špenát a nechte minutu stát, až lístky zavadnou. Ihned podávejte.