Jana Knotková
POHANKOVÉ TYČINKY S MÁKEM
Cukroví, sušenky, bonbóny před asi 10 roky z kucharkazesvatojanu.blogspot.cz
Ingredience
- ...
Postup
Tentokrát jsem vyzkoušela datlový sirup, dá se použít za studena jako sladidlo, třeba na obilninovou kaši a můžeme s ním osladit i různé zákusky pečené i nepečené. Je to výborná alternativa například k javorovým, kukuřičným nebo špaldovým sirupům.
Na 24 hodin namočíme do vody 100 g vyprané světlé pohanky. Během té doby ji alespoň třikrát propláchneme. Nabobtnalou pohanku rozmixujeme spolu s 200 g datlí a 100 g suchých ovesných vloček na pastu. Vmícháme 80 g mletého máku, 5 lžic rozehřátého kokosového oleje a 4 lžíce datlového sirupu. Dobře promícháme, aby se všechny ingredience spojily, a navlhčenou rukou natlačíme do malého pekáčku nebo formy vyložené potravinářskou fólií. Povrch uhladíme a dáme přes noc do chladničky ztuhnout. Krájíme na tyčinky nebo čtverečky. Je to výtečná svačinka plná energie.