renata
Pivní nehnětený chléb, drožďový
Víkendová večeře před asi 10 roky
Ingredience
- 6 hrnků hladké mouky (žitné, celozrnné.. )
- 1/2 lžičky sušeného droždí
- 2,5 čajové lžičky soli
- 1 hrnek světlého piva
- 2 hrnky vody (ale spíš 1 a 3/4 aby těsto bylo hustší)
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 2 lžíce sezamu
Postup
Večer smíchám vše dohromady vidličkou, konzistence je podobná jako u nehněteného kváskového chleba. Necháme v teple kynout přes noc. Ráno vyklepneme na pomoučněný vál, posypeme tence hladkou moukou a necháme 20 minut odpočinout. Poté překládáme několikrát a prosypáváme tence moukou. Poté vytvarujeme kouli, pomoučníme si utěrku, vložíme do ošatky nebo cedníku a kouli do ní dáme. Těsto zvrchu opět pomoučníme a přikryjeme druhou utěrkou. necháme další dvě hodiny kynout. Tak půl hodiny před pečením si rozpálíme troubu na 230°C i s dostatečně velkou nádobou, rošt na který nádobu položíme máme v nejspodnější poloze (tedy podle toho jak nám peče trouba). Tato nádoba musí mít poklici a nesmí na ní být žádné plasty, které by se roztavily. Když je nádoba i trouba rozpálená, vyklepneme do ní chleba, můžeme ho nakrojit a přiklopíme poklicí. Pod poklicí pečeme na 230 zhruba 30 minut, pak poklici sundáme, teplotu stáhneme na 200°C a pečeme ještě 20 - 25 minut. Vnitřek raději zkontrolujeme vpíchnutím špejle. Pokud zvrchu chléb příliš rychle tmavne, přikryjeme ho alobalem. Po upečení vyjmeme chléb na mřížku a můžeme omést mouku.