Zuzana Chvátalová
Rizoto s houbami a sýrem
Má oblíbená jídla před asi 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 300 g rýže na rizoto (Carnaroli nebo Roma)
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku, oloupané
- 1 nakrájenou cibuli
- 100 ml bílého vína
- 50 g sušených (předem namočených) hub nebo 400 g čerstvých
- 60 g strouhaného sýra typu parmazán (Gran Moravia)
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 l horkého masového vývaru
- sůl, případně pepř na dochucení
Postup
Příprava jídla
1. Na oleji osmahněte kousky hub (namočené předtím sceďte). Osolte a dvacet minut poduste. Vývar nechte mírně vřít na malém plameni.
2. Ve větším kastrolu osmažte na másle cibuli a česnek. Přidejte rýži a ze všech stran ji opražte. Postříkejte vínem a nechte odpařit. Česnek vyjměte. Naběračkou postupně dolévejte vývar; jakmile se vstřebá, přilijte další. Občas zamíchejte. Asi po dvaceti minutách bude rýže ‚al dente‘.
3. V tu chvíli přidejte houby. Pak odstavte a vmíchejte máslo i sýr. Zamíchejte, podle potřeby dochuťte a nechte dvě minuty odstát. Rizoto podávejte se zbylým sýrem.