Jana Knotková
Domácí toastový chleba
Pečivo před asi 10 roky z www.kucharinka.cz
Ingredience
- 100 g hladké pšeničné mouky
- 160 g špaldové mouky
- 158 g plnotučného mléka
- 26 g rozpuštěného másla
- 15 g cukru
- 25 g vejce (rozkvrdlat vidličkou a zbytek nechat na potření)
- 5 g soli
- 3 g instantního droždí
Postup
Nejdříve smíchejte prosátou mouku, cukr, sůl a droždí dohromady. Pak přidejte vše ostatní a řádně uhnětete v robotu a nebo prostě rukama. Pokud budete hníst rukama, podsypávejte opatrně. Závěrečné těsto lepí až když ho promáčknete. Je hebké a nadýchané.
Pomažte olivovým olejem, stejně tak misku a dejte přesně na 1 h do tepla kynout přikryté folií.
Za hodinu těsto vyndejte a znovu ho zpracujte. Snažte se z něho hřbetem ruky dostat všechen vzduch. Vytvarujte do válečku a dejte do formy (viz. fotky) a dejte opět už jen přikryté utěrkou kynout na další hodinu.
Rozpalte troubu na 180 stupňů a po hodině druhého kynutí chleba pomažte zbylým vejcem a dejte chleby do trouby, pečte. Mě to vychází přesně na 30 minut, ale jak uvádí Cuketka, pokud máte teploměr, měřte. Teplota uvnitř by měla být zhruba kolem 87 stupňů. Jakmile ho vyndáte z trouby, ihned dejte vychladnout na mřížku.
Děkuji, děkujiiiiii, že jsem si po dlouhé době mohla užít zase ty toasty co si pamatuji jako malá :) Ty kupované toastové chleby se totiž nedají jíst :(