Michaela Krejčová
Vanilková omáčka s VANILLA BEANS
Mlsky před asi 10 roky z www.vanilkove-lusky.cz
Ingredience
- Crème Anglaise je vanilková omáčka, která se využívá zejména ve francouzských dezertech. Crème Anglaise lze použít i jako základ výtečné domácí vanilkové zmrzliny. Můžete ji podávat samostatně, s čerstvým ovocem, s dukátovými buchtičkami nebo v jiné kombinaci.
- Počet porcí: 6-12
- Čas přípravy: 20 min
- 1 vanilkový lusk
- 250 ml smetany na šlehání
- špetka kůry z BIO pomeranče
- 30g práškového cukru
- 2 žloutky
Postup
Smetanu dáme vařit na velmi mírný oheň a pomalu ohříváme.
Vanilku podélně rozkrojíme a hranou nože vyškrábeme obsah lusku. Lusk i jeho obsah přidáme k vařící se smetaně, občasného michání necháme cca 5 min aromatizovat.
Žloutky ve větší nádobě jemně smícháme s cukrem.
Až se smetana provoní vanilkou, odstavíme ji z ohně. Za stálého míchání žloutků velmi pomalu přilévame horkou smetanu. Tenhle proces se nazývá temperování.
Směs žloutků a smetany scedíme. Jemnost sítka volíme podle toho, zda chceme v omáčce ponechat jemná vanilkové zrníčka.
Směs vrátíme na mírný plamen a za stálého míchání ohříváme těsně pod bod varu, do chvíle než omáčka zhoustne. Pak okamžitě odstavíme.
Můžeme hned podávat, nebo zchladit ve vodní lázni a uskladnit v lednici. Vychlazený krém můžete také nalít do zmrzlinovače, čím získáte výjimečně jemnou a lahodnou domácí zmrzlinu.
Podáváme samostatně, s čerstvým ovocem, s dukátovými buchtičkami nebo v jiné neodolatelné kombinaci.