Michaela Krejčová
Knäckebröd - křupavý švédský chleba
Slané před asi 10 roky z www.votocvohoz.cz
Ingredience
- 25 g čerstvých kvasnic
- 3 dl rostlinného mléka
- ½ lžíce medu
- 5 dl celozrné mouky
- 3 dl hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 1 lžička rozmarýnu
- krystalky mořské soli na posypání
Postup
1. Ohřejte mléko na 37 stupňů (což je přibližně teplota lidského těla, tedy když do hrnce strčíte prst a nic necítíte, je to ono), přidejte kvasnice a rozmíchejte. Přidejte zbývající ingredience a vypracujte hladké těsto. Nechejte na teplém místě a pod utěrkou kynout 30 – 40 minut.
2. Předehřejte horkovzdušnou troubu na 250 stupňů. Těsto rozdělte na tři části a rozválejte na co nejtenčí placky. Ostrým nožem nebo rádýlkem vykrajujte trojúhelníčky a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Posypejte solí a trochu ji do těsta vmáčkněte, aby neopadala. Propíchejte vidličkou a pečte ve středu trouby 7 – 8 minut.