Michaela Krejčová
Dýňové lívanečky
Mlsky před asi 10 roky z www.laskominyodmaryny.cz
Ingredience
- Suroviny na cca 20 lívanečků
- 200 g dýňového pyré (z Hokaida nebo máslové)
- 50 g bílého jogurtu (podle hustoty dýňového pyré)
- 2 vejce
- 170 až 190 g hladké mouky
- 30 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- olej na smažení
- Dýňové pyré
- 1 menší dýně hokaido nebo máslová
- 1 lžíce másla
- špetka soli
- Dýni omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vydlabeme z ní semínka. Máslovou musíme oloupat, hokaido není potřeba, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Dužinu nakrájíme na kostky velké 3 cm.
- V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme dýni, sůl a podlijeme asi 50 ml vody, přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání 15 až 20 minut. Rozvařenou dýni rozmixujeme na pyré.
Postup
Mouku prosijeme a promícháme s práškem do pečiva a solí. Pokud je dýňové pyré příliš hutné, rozmícháme je s jogurtem. Metličkou přimícháme vejce s máslem a následně cukr a po částech mouku tak, aby vzniklo hustší těstíčko.
Lívanečky smažíme na mírném plameni na malém množství oleje z obou stranách cirka 2 minuty. Podáváme teplé.