Tereza Toboličová
Galette s červenou řepou a balkánským sýrem
Vege před asi 10 roky z svasniprojidlo.blogspot.cz
Ingredience
- 300g hladké pšeničné celozrnné mouky
- 150g másla
- špetku soli
- 1 vejce
- 4 lžíce ledové vody
- 3 bulvy červené řepy
- olej
- sůl a pepř
- 2 lžíce balzamikového octa
- 100g balkánského sýra
Postup
Nejprve jsem si připravila těsto. V misce jsem rukama promíchala na kostičky nakrájené máslo s moukou a špetkou soli, aby vznikla drobenka. Do ní jsem pak vmíchala celé vejce a trochu vody, aby vzniklo hladké těsto. Vypracované těsto jsem zabalila do potravinové folie a nechala v lednici chladit.
Řepu jsem kartáčkem důkladně omyla (je možné i oloupat) a nakrájela ji na asi půlcentimentrové plátky. Ty jsem rozložila na plechu, pokapala olejem a dala do trouby předehřáté na 200°C péct na 20 minut do poloměkka.
Když se řepa upekla, odležené těsto jsem rozválela na placku o průměru asi 35cm. Naspod jsem rozdrobila 2/3 balkánského sýra, na něj jsem rozložila plátky řepy, osolila jsem je a opepřila a pokapala balzamikovým octem. Okraje těsta jsem přeložila přes náplň a zbytek sýra rozdrobila navrch.
Připravený koláč jsem nechala péct v troubě předehřáté na 180°C 3/4 hodiny dozlatova.