Tereza Toboličová
Ryžové mlieko
Nápoje před asi 10 roky z cuocadolce.blogspot.cz
Ingredience
- 100 g přebrané a oprané rýže (kulatozrnná, s vyšším obsahem škrobu)
- 2 litry vody
- libovolné příchutě - skořice, vanilka, badyán, med - já nedochucuji
Postup
Opranou rýži namočte na 3 hodiny do dvou litrů vody. Poté ji na mírném ohni přiveďte k varu a nechte probublávat do změknutí přibližně hodinu. Podle potřeby dolévejte vodu, aby se množství tekutiny drželo na dvou litrech. Rýže díky máčení a dlouhému vaření neuvěřitelně nabyde. Tekutinu nechte odstát a rozmixujte tyčovým mixérem. Kdo chce, může směs přecedit přes plátno - já tento krok vynechávám, protože výsledkem je jemné, mírně husté "mléko". Celkem bez námahy získáte vynikající ingredienci pro pečení a úplně nejlepší jako základ pro smoothie, třeba s banánem a zelených čajem matcha, přísahám!