Jindřich Králík
Carrot cake (mrkvový dort)
Dorty před asi 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- Těsto: 4 vejce, 1 a čtvrt hrnku oleje (i olivový), 2 hrnky hnědého cukru, 2lžičky vanilkového extraktu (nebo javorového sirupu), 2 hrnky polohr.mouky, 2 rovné lžičky kypřící sody, 2 rovné lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky skořice, 3 hrnky nastrouhané na hrubo mrkve (8-10ks), 1 hrnek vlašš.ořechů
- Poleva: 500g mazací sýr (Lučina, Philadelphia), 2 hrnky cukru moučka, 1 lžička vanilk.extrakt (javor.sirup), šťáva z 1 citronu, 2 lžíce másla (aby poleva nepopraskala)
Postup
Vyšleháme vejce, cukr, extrakt. Přidáme suché přísady, olej. Nakonec mrkev a ořechy. Nalejeme do dortové formy (nedávám to na plech, ale asi je to i možné). Pečeme cca 1h 175stupnů.
Dort necháme vychladnout, podelně rozpůlíme, natřeme 1/3 polevy, přiklopíme, a celý dort potřeme zbylou polevou.
Druhý den je nejlepší. ;)
Doba přípravy dortu i s přípravou, pečením, vychladnutím a namazaním je 3h. Horkovzdušná trouba 180C.
---
Opět drobné úpravy od Králíkové:
Místo polohrubé mouky jsem použila špaldovou, vzhledem k dětem a alergikovi jsem vynechala ořechy. Dala jsem 1/2 kypřicího prášku a vynechala sodu.
Polevu jsem udělala z plnotučného tvarohu.